Strony
Tego samego autora
  • GPS – czy w samochodzie jest niezbędny?GPS – czy w samochodzie jest niezbędny?
    Jeżeli zastanawiasz się na tym, aby kupić do samochodu praktyczny odbiornik GPS, nie warto się wahać! Obecnie coraz więcej samochodów jest wyposażonych w takie urządzenia, które pozwalają na skuteczne zastąpienie …
  • Koszty transportu i koszty towarówKoszty transportu i koszty towarów
    Koszt towaru zależny jest od bardzo wielu czynników. Liczy się technologia w jakiej wykonywany jest dany produkt. Znaczenie mają koszty związane z pracą, wykorzystanie maszyn, czy komputerów oraz koszty związane …

Smaki Włoch

Mało kto chyba nie słyszał o tym, co można zjeść we Włoszech. Kuchnia włoska obfituje przede wszystkim w makaron w różnych postaciach. Najpopularniejsze jest u nas spaghetti, tak naprawdę jednak jest to jedna spośród ogromnej ilości możliwości. Włosi mają specjalne miarki na makaron, specjalne wagi. Dokładnie wiedzą, jaką porcję jakiego makaronu dodać do konkretnej potrawy. Działają więc zupełnie inaczej niż my, przyzwyczajeni do tego, że makaronu na gorącą wodę sypiemy „na oko”, bez odpowiedniego wymierzenia porcji. Kolejnym specjałem włoskiej kuchni jest pizza. Na cienkim cieście, najczęściej najprostsza, a więc tylko z serem i ewentualnie z jednym dodatkiem – oto prawdziwa włoska pizza. Jeśli byśmy chcieli czegoś więcej z Włoch, powinniśmy pomyśleć nad lazanią. Oczywiście bazuje ona również na makaronie, jest jednak zupełnie inna niż pozostałe makaronowe dania. To cienkie ciasto, które Włosi nazywają inaczej niż makaron. Popularną potrawą z ryżu jest risotto. Bardzo ważnym składnikiem włoskiej diety są również warzywa jak również świeżo wytłoczona oliwa z oliwek (których tam też jest pod dostatkiem) – bez tych nie ma prawdziwego obiadu. Z reguły lubi się włoską kuchnię, bo jest smaczna, zdrowa i zróżnicowana.

Leave a Reply