Strony
Tego samego autora
  • Jeszcze kilka zdań o transporcieJeszcze kilka zdań o transporcie
    Transport to ważne działanie. Każda z firm stara się jak najlepiej realizować usługi. Transport krajowy i międzynarodowy pomagają zarabiać jak najlepsze pieniądze. Transport realizuje się z dowolnego kraju Europy, przeważnie …
  • Skutery w stylu retroSkutery w stylu retro
    Do skuterów w stylu retro zalicza się linię włoskich skuterów należących do firmy Piaggio. Firma ta ma już ponad sześćdziesięcioletnią historię i fanów na całym świecie. Pierwsze modele tego typu …

Azjatyckie potrawy

Azjatyckie potrawy z pewnością różnią się od potraw które są nam znane od lat. Przede wszystkim są to dania egzotyczne, w których wykorzystuje się przyprawy mniej używane w Polsce, lub mało dostępne w sklepach spożywczych, przez co nie zawsze mamy możliwość przygotować je w taki sposób, jak na wschodzie. Cynamon, chilli, czy też inne korzenne przyprawy to podstawa kuchni azjatyckiej. Grzybki mun, mięsa, ostre sosy, sos sojowy, mleczko kokosowe, makarony ryżowe, zwierzęta morskie przyprawione i oblane sosami pomidorowymi, to wszystko i jeszcze więcej znajdziemy w kuchni azjatyckiej. Bardzo dużą popularnością Azjaci cieszą się w kuchni także wykorzystaniem pędów roślin, w tym babusa. Możemy dzięki temu w tradycyjnych restauracjach azjatyckich zjeść np. zupę bambusową, czy też krewetkową. Pomimo tego, że wykorzystywany jest szereg bardzo ostrych przypraw w kuchni azjatyckiej, to są tez potrawy łagodniejsze. Cechą charakterystyczna takiej kuchni jest podawanie bardzo dużej ilości gotowanych, duszonych czy świeżych warzyw w bardzo urozmaiconej postaci. Dzięki temu można także stwierdzić ze kuchnia azjatycka, jest kuchnią nie tyle ostra co zdrową. Osoby nie lubiące ostrzejszych potraw, i niektórych przypraw azjatyckich raczej nie polubią tej kuchni.

Leave a Reply