Strony
Tego samego autora
  • Samochody na silniku dieslaSamochody na silniku diesla
    Coraz więcej osób w naszym kraju stara się o to, aby móc dla siebie pozyskać samochód do wykonywania swoich codziennych zadań. Z całą pewnością nie jest to zadanie, aż tak …
  • Gazeta z napisem motoryzacjaGazeta z napisem motoryzacja
    W dzisiejszych czasach mnóstwo jest gazet. Każda zawiera inną tematykę. Czasami jest to tematyka błaha, taka jak plotki, czy najświeższe informacje z życia gwiazd. W innej gazecie zaś mogą znajdować …

Azjatyckie potrawy

Azjatyckie potrawy z pewnością różnią się od potraw które są nam znane od lat. Przede wszystkim są to dania egzotyczne, w których wykorzystuje się przyprawy mniej używane w Polsce, lub mało dostępne w sklepach spożywczych, przez co nie zawsze mamy możliwość przygotować je w taki sposób, jak na wschodzie. Cynamon, chilli, czy też inne korzenne przyprawy to podstawa kuchni azjatyckiej. Grzybki mun, mięsa, ostre sosy, sos sojowy, mleczko kokosowe, makarony ryżowe, zwierzęta morskie przyprawione i oblane sosami pomidorowymi, to wszystko i jeszcze więcej znajdziemy w kuchni azjatyckiej. Bardzo dużą popularnością Azjaci cieszą się w kuchni także wykorzystaniem pędów roślin, w tym babusa. Możemy dzięki temu w tradycyjnych restauracjach azjatyckich zjeść np. zupę bambusową, czy też krewetkową. Pomimo tego, że wykorzystywany jest szereg bardzo ostrych przypraw w kuchni azjatyckiej, to są tez potrawy łagodniejsze. Cechą charakterystyczna takiej kuchni jest podawanie bardzo dużej ilości gotowanych, duszonych czy świeżych warzyw w bardzo urozmaiconej postaci. Dzięki temu można także stwierdzić ze kuchnia azjatycka, jest kuchnią nie tyle ostra co zdrową. Osoby nie lubiące ostrzejszych potraw, i niektórych przypraw azjatyckich raczej nie polubią tej kuchni.

Leave a Reply